09.05.2024

Kolektif ruhlarımızın sızladığı zamanlardan geçiyoruz :)

"Jam in Peace" ile kolektif bir yayın olacağını düşünmüştüm. Tüm bu blog'daki süreler, ses kayıtları hep bu YouTube videolarına atıf içeriyordu ama hepsi silindi. 

Bunun sebebi ben değilim. Uzun uzadıya burada anlatmayacağım. Telegram grubunda olayın önemli noktalarını açıkladım ama insanların mevzuyu tam anlamadığını ya da okumadığını fark ettim, o da ayrı bir üzücü.

Olayın temelde büyük bir güven sorununa neden olacağını net şekilde bazı arkadaşlara ilettim. Güven sorunu haricinde internet güvenliği ile de ilgili sıkıntılar olabilir, bundan hala emin değilim. Bir gün bunun cevabını bulabilir miyim? Göreceğiz.

Sonuç itibari ile kolektif YouTube marka hesabı projesi işine bir daha asla girmem. Kişilerden bağımsız olarak böyle bir seçeneğin güvenli olmadığı ve yaptığınız tüm emeğin anında yok edilebileceğini görmüş oldum.

Olumlu yönden bakarsak sadece 5-6 ay oldu, 5-6 sene olmuş olsa çok daha fazla kayıp olacaktı. 

Beni bu olay kadar insanların duyarsızlığı etkiledi diyebilirim. Yani elbette ben daha fazla emek harcadım ve böyle olmamalıydı demiyorum. En kötü ihtimalle videolarım silinir ayrılırım diye düşünürken aslında baştan beri konunun sadece bir "kandırmaca" olduğunu fark etmiş olmam gerçekten paha biçilemez oldu.

Buna insanların hayret etmiyor oluşuna ben hayret ettim. Belki baştan beri kimse inanmadığı için hayret etmediler diyeceğim ama emin değilim. 

Evet kimse inanmadığı için bu projeye katılmadı ama YouTube marka hesabının "birincil sahiplik" korumasının yeterince güvenli olup olmadığını araştırarak bunu yapmadılar. Ben yeterince güvenli sanmıştım ama değilmiş. Yeterince güvenli olmadığını bilsem, bir koruma sağladığını bilsem elbette uğraşmazdım.

Projeye başladığım zaman ilk anlaşmaya çalıştığım konu buydu. Bunda ilerleme sağlayınca başlamış olduk ama hepsi koca bir "YALAN" imiş :) Böyle deyince gülüyorum ama gerçekten üzüldüm. Çünkü ben gerçekten bu tarz şeylere değer veriyorum ve umursuyorum.

Tabii tümden kötü haberlerim yok.  NINJAM'da malumunuz pek kadın müzisyen  yok. İspanya'dan lalusia geldi, kendisi bir violinist. Aynı zamanda telegram grubuna da katıldı. Bu güzel haber, umarım buralarda kalıcı olur. Dinleyip çalan ve üzerine melodi ekleyen insanlardan.

Dinlemeden, devamlı çalan ve diğerlerini duyamayanlara kıyasla böyle insanların artması beni her zaman mutlu ediyor.

20240509_1455-HammerOn-lalusia-Jamtabasse-KeysRockTribe (13 47 - 17 28).mp3 +cyanite-analysis

lalusia 'nın keman sesine biraz reverb ekledim, az biraz miks yaptım. İlk başta sesi çok kısıktı, onu söyledim. Gayet iyi oldu böyle bence. HammerOn zaten buradaki altyapı ve vokalin sahibi, onun tarzını biraz olsun burayı takip ediyorsanız bilirsiniz. Jamtabasse baslarda, sonra da karşılaştık, süperdi. Melodilerinin akışında birbirimizi dinleyip benzettiğimizi fark edeceğinizi umuyorum, olması gereken bu ve harikaydı.

20240509_1822-ratscro-chox-KeysRockTribe-Jamtabasse (07 11 - 09 28).mp3 +cyanite-analysis

Burda da eğlenceli bölüm. ratscro, chox ve  Jamtabasse ile. Baslarda Jamtabasse harika. ratscro davul ve gitarları ekledi. Onun yaptığı loop'ları eskiden daha beğeniyordum. Şimdi ağırlıkta Jazz'da yani belli seviye üstüne hitap ediyor farkındayım ama his olarak azaldığını düşünüyorum. Tabii fazlaca kişisel bir tercih olabilir çünkü ben Jazz'dan çok fazla his alamıyorum. Burada uydurmaya çalıştım sadece :) chox her zamanki gibi çok uyumlu, onun eklediği sesler biraz arkada kaldı ama en altta eğlenceli havayı o veriyor.

20240509_2211-slick-jonazz-KeysRockTribe (08 41 - 10 58).mp3 +cyanite-analysis

Günün son yarım saatine üç tane mp3 sığdı, ilginçti. slick yine çok heyecanlı çalıyordu. Onun çalımının detaylarını fark ediyorum. En başta sesini kısmıyor, sesi yüksek ben de ayarladım biraz ama harika duyuluyor.

Portekizden jonazz gerçekten başka bir seviyede çalıyor. Bas gitarına diğer sesleri de bağlamış, hem Jazz'a yakın hem de duygulu çalabilen nadirlerden, belki melodiler olarak yakın mıyız? Emin olamadım. Hoştu ama...

Buradaki benim seslere biraz kesme biçme yaptım, ilginç oldu. Tam çalamadım yani ilginçti.

20240509_2211-slick-jonazz-KeysRockTribe (16 34 - 19 32).mp3 +cyanite-analysis

Bu da ilginç bölümden ikinci kesit. Bas ve alttaki sesi bu şekilde kasten mi ayarladı bilmiyorum ama cidden çok hoş duyuluyor. İlginç bir kombinasyon. Aynı çalanlar olduğu için detaylara girmiyorum. Arada sesler arıyorum, acaba Jazz'ı bu şekilde kulaktan ve ses arayarak çözebilir miyim :D hiç fikrim yok. Tüm Jazz havasının yarım notalarda doğru gezinmek olması da ilginç aslında.

Bunun bu kadar ilginç olduğunu çalanlar fark ediyor mu? Bunu konuşabilecek kadar iletişimimiz olmasını isterdim ama maalesef yok. Müziğin akışı çok acayip.

20240509_2244-jonazz-slick-KeysRockTribe-ej (00 00 - 02 03).mp3 +cyanite-analysis

Bu da sanırım en fazla Jazz'a yaklaştığım örneklerden biri son 2 dakika, aniden bitiş sebebi sevgili ej. Bu kaç seferdir böyle oluyor. Aslında aynı dili de konuşuyorlar ama slick açıklamıyor bunu, ej de fark etmiyor mu? Hiç bilmiyorum ama kendisini etiket olarak buraya eklemeyeceğim, bu gerçeği buradan öğrenirse üzülür çünkü...

Adam vokale başladığı gibi slick kaçıyor. Bu kaç defa oldu ben bilmiyorum. Çok bariz anlaşılıyor. Bu kadar hoş bir bölümün bu yüzden bitmesi doğru mu? 

Artık buna takmıyorum, çok kısa da olsa hoş bir bölüm yaşadık, teşekkür ediyorum hepsine. Bu arada ej de sinsi sinsi gülüyor vokalde, fark etmedim sanmasın :)