28.04.2024

Müzik olarak hoş ama insani olarak oldukça garip bir jam gününü geride bıraktık. Artık sabah geç vakitlere kadar kalamadığım için bu jam'i dinleyip analiz etmem ve yazmam uzun sürdü.

chox bir gün önce klavyesini sattığını ve artık yeni bir sayfa açtığını söyleyince endişelenmiştim ama ikinci küçük klavyesi ile ritm ağırlıkta ilginç bir jam yaptık, onu görünce bağlandım. Ekledikleri ve yaptıkları eğlenceli hoş şeyler, küçük klavye ile 88 tuş piyano çalıyor gibi olmaz ama yine de istediğini yapabilir diye düşünüyorum. Hala çaldığına sevindim.

Ardından metal jam session'a geçtik, orada işler biraz karıştı. Ton karıştı, bir şeyler oldu ama ilginç şekilde netliğe çıktığımız yerler hoş oldu.

Gün sonu da sevgili Amerika'lı dostlara katılmamla bitti. Orada da ilginç bir şey oldu. tbfx beni telegram'a davet etti, önce anlamadım güldüm, sonra benim orada kullandığım nick ile telegramdakini birleştiremediğini ya da fark etmediğini gördüm. Hatta dedim ud sesi falan? Yani pek başka kullanan yok, bir Fransız var ama ona bile dikkat etmemiş. Yani önce güldüm sonra bir garip hissettim.

Tüm bu sistem aslında diğerinin nasıl çaldığına dikkat etmekle bir fark yaratıyor. Yani tüm jam session'lar ya da online jamming camiası için olan biten her şey. İlginç bir şekilde bunun geçerli olmadığı ya da insanların sadece hep birlikte çaldığı insanlarla ile çalma eğiliminde olmasının tüm bu sistemi çökertebileceği endişemi hala taşıyorum. Bunca sene bitmemiş, bundan sonra da bitmez mi? E yani çalan jamming grubu dağılınca ne olacak? 

Yani diğer seslere ulaşma amacı olmadığı sürece yaptığımız müziğin pek bir anlamı olduğunu düşünmüyorum. Kendi grubumla çalacak olsam ve eğer bu arkadaşlar bana belli mesafede olsa SonoBus kullanırdım ve bunu kendi sosyal hesaplarımda yayınlardım. Neden NINJAM'la uğraşayım ki?

20240428_1459-chox_testing-KeysRockTribe-JM (17 29 - 19 53).mp3 +cyanite-analysis

Rüyama girecek basit bir melodi, uzun süre dinleyip uyuduktan sonra bu modda kalkıyorum. JM sanırım JM2 nicki olan İspanyol biri. Distortion sesleri çok yüksekti yarı yarıya kısıp biraz düzenledim ama akış bu şekildeydi. Benzer hissi aldıktan sonra ritmde takip etti ki bu bile bence harika bir şey. Distortion'un bu havasını ben çok seviyorum, Karanlık ve hüzün....

Aynı zamanda chox'un kattığı ritimler ve verdiği diğer sesler var. Yani basit bir fikir ile başlayıp duygularımızın ifade olduğu bir esere dönüşmüş. Beni bu tatmin ediyor.

20240428_1544-KeysRockTribe-chox_testing-MetalHead (10 17 - 13 01).mp3 +cyanite-analysis

Burda yine karanlık hava var, yani eskiden bundan yakınırdım ama benden böyle şeyler çıkıyor. Eğlenceli olanlar da var ama azınlıkta... Gitarlar burada MetalHead o da çok hoş ekleme yapmış. chox'un klavye olarak eklediği yerler burada duyuluyor. Karanlık hüzünlü ama huzurlu bir noktaya geldiğimizi düşünüyorum. Çok hoş bu da...

20240428_1544-KeysRockTribe-chox_testing-MetalHead (18 30 - 20 34).mp3 +cyanite-analysis

Aslında düşününce bu eğlenceli ama yine hafif hüzünlü havaya devam etmişiz gibi olmuş. Hareketleniyoruz, ben de buna uygun dönüşüm yapmaya çalışıyorum. En alttaki lavta sesi ve chox'un esas bas sesi ile verdiği tema birbirine çok yakın. Heyecanlı eğlenceli bir şey. Üzerine arp sesi ile yine hafif hüzün vermişim ama akış çok hoş. MetalHead gitarları yine çok tatlı burada, direkt uygun çalıyor.

20240428_1644-KeysRockTribe-MetalHead-Satana666-Haros (11 15 - 13 53).mp3 +cyanite-analysis

Metalci arkadaşlara geçtiğimiz zaman bir süre bocaladık ama sonra bu noktaya çıktık. Yine track'leri indirip biraz düzenledim. Davullar Satana'nın onun gitardaki ritmi tekrar ettirdim, bir yerde bırakmış. İki ritm gitar birlikte gidiyor, sesleri biraz ayarladım. Çello ve piyano sesi ile yine fazla hüzünlü bir melodi vermişim ama sert tonlar içersinde bu kombinasyonu çok sevdim. Metaldaki karanlık havaya geçişte problem yaşıyorum çünkü aynı şeye geçmiyoruz. Onda anlaşsak belki farklı olabilir. 

Buradaki bas'lar biraz kopup gidiyor, kendisi çok nadir konuşan bir basçı. Yunanistan'dan ama burada havaya güzel girdik diye düşünüyorum.

20240428_2321-KeysRockTribe-Cyclops-tbfx-slick (08 56 - 10 56).mp3 +cyanite-analysis

Son bölüm sevgili Amerika'dan dostlar. Davul seslerini arttırdım slick nedense hep kısık çalıyor. Bazen arttırıyor ve oraları düzenledim.