31.05.2024

Başkası adına utandığım günlerden biriydi. Öncelikle hemen şunu söyleyeyim, bugünkü jam performansımı pek beğenmedim, hem çok hatalı hem de daha az uyumlu çalmışım. Biraz kafam dağınıktı, ondan olabilir. 

Ancak bu olan olaylar yüzünden değildi, baştan beri böyleydi. Başkası adına utandığım anın resmini çizmek isterim :) Nick'lerden bahsetmeyeceğim, ne kimseyle tartışmayı istiyorum ne de kimsenin gücenmesini istiyorum. 

Genel olarak NINJAM'da kolektif ruh yerine daha gruplaşmış insanlar, gün geçtikçe birbiri ile daha mesafeli insanlar görüyorum. Ben NINJAM'ı bir kurtarılmış alan olarak görüyordum ama bunun o kadar da kurtarılmış olmadığı ve hem insan doğası hem de zamanımızın zararlı düşünce tarzları ile bozulduğunu her geçen gün biraz daha fark ediyorum.

Peki neydi bu başkası adına utanılan an? Bir oda hayal edin. İçinde insanlar birlikte çalıyor 4-5 kişi belli bir uyumla çalıyor. O odaya dışardan geliyorsun ve yine kendin gibi sonradan gelmiş başka birine "onu takip edeceğini" söylüyorsun. O kişi de "hayır" diyor, Aslında her makul insanın demesi gerektiği gibi...

Çünkü bir odaya girdiğinizde önce bir selam vermek daha sonra mevcut çalınan müziğe ayak uydurmak gerekiyor, bunları yapmayacaksanız o odaya girmek yerine yeni odaya girmelisiniz. Bu en temel insani yaklaşım, en temel kibarlık göstergesi ama bunun yaşandığı anlar artık o kadar nadir olmaya başladı ki gerçekten üzücü.

İşin en garip tarafı bu başkası adına utanmamız gereken anın çok normal kabul edilmesi, ben o an sessiz kalmayı tercih ettim çünkü bu arkadaşlarla ne tartışma niyetindeyim ne uğraşmak isterim.

Ayrıca bir jam session'ın ninbotta herkese açık şekilde yayınlanıyor olması onun YouTube'da da kimseye sormadan canlı performans olarak yayınlayabileceğimiz anlamına gelmiyor. Yani örneğin biri radyo olarak yine yayınlayabilir ve bunu dışardan yaptığında bunun üzerinde kontrolümüz yok.

CC 2.5 ticari olmayan tüm işlemleri zaten kabul ediyor, buraya kadar sorun yok ama yapılmakta olan bir jam session'a dahil olup bunu bir stream olarak yayınlamak için önce odadaki insanların buna izninin olup olmadığını sormak gerekir. Bu da en temel hem insani hem de telif hakkı meselesi değil midir? Bunu ben zaten kendim şu ana kadar her zaman yaptım. Yani hani kişisel olarak husumetim ya da belli bir anlaşmazlıklar sonunda insanlara yüklediğim sorumluluk olarak görülürse diye bunu eklemek istedim.

Böyle bir durum yok, insanların aşırı kibar ya da düşünceli olmasını beklemiyorum. Minimum gereksinimler olarak belli başlı şeylere ihtiyacımız var ve gün geçtikçe bunu kaybediyoruz, bu beni gerçekten umutsuzluğa düşürüyor.

Ama diğer taraftan hala kolektif ruhun önemini anlayan, dünya üzerinde birbiri ile savaşmak yerine müzik yapmayı tercih etmiş tüm bu ulusların bir kaynaşması olarak gören insanlar da var, Bu da harika bir şey, umarım böyle gören insanlar artar.

Müzik olarak dediğim gibi performansım pek iyi olmayınca sadece bir tane mp3 ekleyeceğim ama bu yapılan jam'ler kötü olduğu anlamına gelmiyor. Hatta:

Bu jam'i de eklemek istedim ama track dosyalarındaki clipsort dosyası ilk defa "parse" hatası verdi, o yüzden ekleyemedim.

Ayrıca: 

Bu jam de fena olmadı ama sesler karıştığı için bunu eklemedim. Track dosyasını denemedim ama çok büyük dosya olduğu için de açıkçası üşendim.

20240531_1444-BobertPlaysDrums-vio-nasty-KeysRockTribe  (09 12 - 11 12).mp3 +cyanite-analysis

O yüzden sadece bu bölüm var. BobertPlaysDrums adı üzerinde davullarda... Nasty/polkadot baslarda, altyapı ve kemanlar vio. Hoş bir bölüm oldu.